• sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_001.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_002.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_003.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_004.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_005.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_006.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_007.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_008.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_009.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_010.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_011.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_012.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_013.jpg
 • sokacke_jakne_pelerine_prsluci_pletenina_djakovo_014.jpg

Povijest Slavonske vojne graničarske uniforme

Hitovi: 39080

1.    Crtice iz povijesti - Slavonske vojne graničarske uniforme
Nakon 150-godišnje turske vladavine u Slavoniji, Baranji i Srijemu, oslobođeno područje potpalo je pod upravu habsburške monarhije. Od 1701. godine započinje ustroj vojne granice na rijeci Savi, te teče proces novačenja stanovnika u vojnu službu - graničare. Posebno se ovaj dio odnosi na stanovništvo i naselja uz rijeku Savu.
 
U prvoj polovici 18. stoljeća svi unovačeni muški stanovnici - graničari pripadali su u tzv. neredovitu vojnu formaciju, tako su bili odjeveni vrlo šaroliko u narodnim nošnjama (odjeći) toga vremena. Jedna od prvih uredaba (pravilnika) o odijevanju je ona iz 1700. I 1702.godine, tj. rezolucija cara Leopolda ''kojom se graničarima dozvoljava da odlučuju o nabavi svoje odjeće''.

Vojnički mundir (uniforma) sastojala se tih godina od čakšira (hlača crvenih, plavih, bijelih), opanaka, čakoa, ogrtač bez rukava (aljina) s okovratnikom koji je ujedno služio kao kapuljača, zelene ili crvene dolame i takva prsluka bez rukava. Panduri su nosili turske čakšire (hlače) od plave tkanine. Od naoružanja, prve graničarske postrojbe imale su tursku dugačku pušku, tursku sablju, pištolj (kuburu ) i nož ili handžar, tefišeklije s nabojima i ranac.

2.    Naziv - reklja, špencle, jankel, bundžur,...
Na području vojne granice brodske i petrovaradinske pukovnije uvedene su vojne odore ili mundure 1764. godine u odijevanje graničara kao rockel (rekla - gornja vojnička bluza).  Izraz špenzle ili spencle dolazi u širu uporabu na prostoru slavonske vojne granice od 1808. godine, za gornji dio vojničke odore. Ttada se uvodi graničarska odora tamno plave boje u brodskoj regimenti (pukovniji).

U rječniku stranih riječi autora V.Anić i I.Goldštajn, tiskanom u zagrebu 1999.godine, u izdanju nakladničke kuće Novi Liber, pod izrazom spencerica kažu :
1.) kratka muška dvoredna ili jednoredna jakna do struka, popularna u 18.stoljeću ;
2.) ženska kratka jakna do struka s rukavima ili bez rukava popularna u 19. stoljeću ;
3.) engl. spencer prema engl. Lordu G.J. Spenceru 1758. - 1834.
Nešto opširnije tumačenje izraza špenzle daje Bratoljub Klajić u svom rječniku stranih riječi, „a-ž“, u izdanju nakladnog Zavoda MH, tiskanom 1990. godine u Zagrebu.
Tako u njem stoji: spencer, 2 mm spencera, engl. (spencer po lordu Spenceru) - kratki kaput, seljački kratki (vuneni) kaput, isto i špenzleta.
Iako je naziv stran, a došao je s dijelom mundure ili vojničkog odijela graničara, najprije 1764. godine kao rokel (rekla), do danas je postao taj odjevni predmet dio tradicije i kulturne baštine našega kraja
* Ivica Ćosić - Bukvin ,,Špenzle na strike'', Vrbanja, 2004.

Video

Loading...

D&D Video kanal


Select video clip:

Logo Design