Šokačke jakne su dio hrvatske baštine. Postoji puno naziva za šokačke jakne kao što su: špenzle, spencle, jankel, jankle, ćurak, ćurakle, rekla, reklja, bundžur ili štriker.


Nastala je kao vojna odora koja se nakon razvojačenja Vojne granice udomaćila nešto izmijenjena u dio narodne nošnje. Izrađuje se od valjane vune. Nastanak se bilježi kada su njemački obrtnici prekrajali i uređivali vojne odore davne 1820. godine.

Iako su šokačke jakne dio odjeće koju nose tamburaši, danas su postale sve popularnije i ljudi su ih počeli nositi svakodnevno. Šokačke jakne su narodne nošnje s područja Slavonske Posavine koja se raširila po Šokadiji. Radi se o ostacima vojno krajiške uniforme u mjestima Slavonije koja su bila pod vojnom krajinom i granicom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Šare na šokačkim jaknama razlikuju krajeve Slavonije, pa se tako zna od kuda su ako su na njima srceta ( Ivankova do Mikanovaca), ružmarin (Vinkovački kraj), trešnje ili jabučice ( od Štitara do Slavonskog Broda) te na strike (Županijski kraj i Cvelferija).


U Rječniku stranih riječi autora V. Anić, i I.Goldštajn, tiskanom u Zagrebu 1999. godine, u izdanju nakladničke kuće Novi Liber, pod izrazom Spencerica kažu:

  • Kratka muška dvoredna ili jednoredna jakna do struka, popularna u 18. stoljeću
  • Ženska kratka jakna do struka s rukavima ili bez rukava popularna u 19. stoljeću
  • Engl. Spencer prema engl. lordu G. J. Spenceru 1758 – 1834

Naša tvrtka može izraditi sve vrste šokačkih jakni prema željama naručitelja.